ПОЗОРИШНИ ЈЕЗИК ПРИЈАТЕЉСТВА
22.10.2013


Ученици основне школе ''Краљ Петар-Први'' у Нишу и Колеџа ''Marcellin Berthelot'' у Беглу крај Бордоа, уз подршку својих професора, основали француско-српску позоришну трупу. Први заједницки пројекат је адаптацији дела ''Мали Принц'', које ће премијерно бити изведено марта месеца 2014.у Нишу у време одржавања манифестације „Франкофони дани”.

Деветнаесторо ученика шестог и осмог разреда школе ''Краљ Петар-Први'', у пратњи Роберта Џунића, директора школе, Александре Арсић, професора француског језика, Љиљане Младеновић, професора енглеског језика и лекара Наташе Блажевић-Каменов, боравило је од 14.до 22. октобра у Француској. Ова посета је организована у оквиру билатералне сарадње основне школе ''Краљ Петар-Први'' у Нишу и Колежа ''Marcellin Berthelot'' у Беглу крај Бордоа у Француској и двогодишње успешне програмске сарадње ових образовних установа.

Одлазак ученика за Француску подржала је Амбасада Француске у Београду и Градска општина Палилула у Нишу.

За време боравка у Беглу, Флоранс Ероде, професорка француског, Жером Лозег, проф.географије и историје и Александра Арсић, професорка француског, основали су француско-српску позоришну трупу. Они су радили са ученицима на адаптацији дела ''Мали Принц'' и одржали више позоришних проба. Дело ''Мали принц'' је одабрано за заједничку представу јер се ове године обележава 70. година постојања најчитанијег књижевног дела 20.века и други разлог је промоција идеје књижевника Антуан Сент Егзиперија о стварању везе између људи. Идеја професора, оснивача француско-српске дечије позоришне групе, је да у представи, ученици говоре текст поменутог књижевног дела на свом матерњем језику а притом разумеју шта једни другима говоре, јер “језик не треба да представља баријеру за дружење и стварање јаких веза међу младима”. Овим пројектом на најбољи начин се промовише јединствен језик-језик пријатељства.

За делегацију ученика и професоре нишке основне школе „Краљ Петар Први“, по доласку у Француску, званичан пријем приредио је Консеј Женерал департмана Жиронд, области Аквитанија. Након обиласка колежа ''Marcellin Bertхелот'' приступило се раду на позоришном пројекту, рекла нам је професорка  Александра Арсић, чланица тима режије. Извршена је подела улога, постављена је сцена, одржане су пробе. Французи, као добри домаћини, организовали су за госте из Србије посету Великом Позоришту у Бордоу, Аквитаншком музеју из XVIII века у Бордоу. Организован је и Школски крос, Игранка у колежу и DJ Бигот обилазак Бордоа ноћу. Слободно време за шетњу употпуњено је и посетом Аркашонском басену-Пешчана дина Пила и пикником у Аркашону и Зимском граду.

Програмом сарадње две школе, договорено је да следеће године, током марта месеца за време Франкофоних дана, у оквиру Светске Франкофоније, троје француских професора из Колежа ''Marcellin Berthelot'', пратећи своје ученике, дођу у узвратну посету  Нишу. Ученици из Бегла ће боравити у српским породицама, као што су ученици школе ''Краљ Петар-Први'' били у прилици да бораве код својих вршњака Француза.

Представа француско-српске позоришне трупе ''Мали Принц'', биће премијерно изведена у Народном позоришту у Нишу, крајем марта месеца, у оквиору програма „Франкофоних дана 2014”. (ЕКОполис, Д.Видојковић)